УЧЕНИ И ПЕДАГОЗИ ДИСКУТИРАХА РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

УЧЕНИ И ПЕДАГОЗИ ДИСКУТИРАХА РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

„Музеите и българското образование – традиции и модерност“ беше темата на научна конференция, която се проведе в Националния музей на образованието в Габрово.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов. Всички събития от честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Във форума се включиха близо 40 представители на академичната общност от СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, УниБИТ, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики, ролята на Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище, и неговият принос за българското образование и за ролята на просветните дейци през Възраждането. Изнесените доклади ще бъдат издадени в сборник.

Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители, които бяха връчени на директора Любка Тинчева.

Споделете

GoTop