УЧЕНИЦИ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ С ПО-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ НА ДЗИ СЛЕД УЧАСТИЕ В ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ

УЧЕНИЦИ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ С ПО-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ НА ДЗИ СЛЕД УЧАСТИЕ В ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ

По-високи резултати на държавните зрелостни изпити имат тази година учениците от училищата в мрежата „Всеки ученик е отличник“ на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Това стана ясно по време на среща на директорите на училищата с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

От мрежата са сравнявани резултатите на училищата за 2023 и 2024 година за всяко самостоятелно, без да бъдат съпоставяни помежду им, за да се проследи прогреса на отделните образователни институции. По-високите резултати се обясняват с повишената мотивация на учениците от уязвими групи в резултат на участие в различни кампании и граждански активности – кампания за ученически омбудсмани, доброволчески инициативи и др.

Участниците в конференцията подчертаха и положителната роля на предприетите стъпки от МОН за гарантиране на работните места и заплащането на образователните медиатори. „Една от първите задачи на нашия екип беше промяна в наредбата, с която се осигурява финансиране на дейността на специалистите, работещи с деца и ученици от уязвими групи. Това даде възможност на училищата да получат повече средства и повече такива специалисти да работят в тях, а знаем колко важна е тяхната роля и за повишаване на активността на учениците“, каза министър Цоков. По думите му предизвикателство е сега тези резултати да бъдат не само задържани, но и надграждани в следващите години във всички училища.

„Най-добрите идеи и концепции за промяна в образователната система не могат да се осъществят без виждането и подкрепата на директори, педагогически специалисти и хора, които работят в образователната система“, изтъкна той. Проф. Цоков подчерта, че директорите на училища с деца от уязвими групи ще имат изключително важна роля в целия този процес и при намирането на индикатори за измерване на качеството на образованието.

В годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, организирана от Център „Амалипе“ се включи и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска както и народният представител Красимир Вълчев.

Споделете

GoTop