ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е САМО АКАДЕМИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ, А И ЦЕННОСТИ И УМЕНИЯ ЗА ЖИВОТА

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е САМО АКАДЕМИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ, А И ЦЕННОСТИ И УМЕНИЯ ЗА ЖИВОТА

Качественото образование е свързано не само с академичните постижения, но и с уменията за учене и придобиване на качества и ценности. Това каза зам.-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова при откриването на Националната конференция „Качеството на образованието в бързопроменящата се среда – споделени решения“.

По думите й качественото образование и неговото оценяване са едни от най-важните теми в системата. „То е предизвикателство за цялата образователна система, но и за всяка отделна образователна институция“, добави тя.

Зам.-министър отбеляза, че във всички стратегии за развитие на образованието винаги като основна цел присъства подобряването на обучението.

По думите й качеството на образованието касае не само обучението, но и квалификацията и професионалното развитие на всички педагогически специалисти.

Конференцията е организирана от Националния инспекторат по образованието в партньорство със СУ „Св. Климент Охридски“ и „Национална мрежа за децата“.

По време на форума бяха представени предизвикателствата пред качеството на училищното образование и възможните решения за подобряването му. Инициирано беше създаването на експертна мрежа, подпомагаща планирането и изготвянето на решения в подкрепа на дейността на Националния инспекторат по образованието.

В конференцията участваха още началникът на РУО – София-град Ваня Кастрева, представители на Държавната агенция за закрила на детето, експерти от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование, граждански, синдикални организации и членове на академичната общност.

Споделете

GoTop